Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Dealul Spirii” București-Ilfov a publicat o serie de exemple privind interpretarea HG 571/2016, completată și modificată, prin care se dorește clarificarea unor condiții în care se poate aviza/autoriza un spațiu dintr-o construcție, care deține/sau nu deține autorizație de securitate la incendiu. ( sursa: https://isubif.ro/local/solicitare-punct-de-vedere-aviz-autorizatie/)
În eventualitatea în care într-o clădire care deține autorizație de securitate la incendiu se efectuează lucrări de modificare/schimbare destinație într-un spațiu care nu se încadrează în prevederile HG 571/2016 (categorii de construcții și amenajări care se supun avizării/autorizării) este necesară obținerea unei autorizații de securitate la incendiu ca anexă la autorizația emisă pentru clădire.
Dacă avem un spațiu de aproximativ 150mp, într-o clădire care deține autorizație de securitate la incendiu, la care se dorește repoziționarea unui perete, atunci este necesară întocmirea unei documentații care tratează doar lucrarea respectivă și se va depune la ISU în vederea obținerii unui aviz/autorizații de securitate la incendiu pentru amenajarea în discuție, autorizație ce devine anexă la autorizația clădirii. În Scenariul de securitate la incendiu, precum și în celelalte documentații de proiectare, se va realiza o analiză a modului în care lucrările influențează cerința fundamentală de securitat la incendiu. Similar se tratează și spațiile care se încadrează în Hotărârea mai sus menționată.
De asemenea, informarea data de Inspectorat aduce și niște clarificări în cazul în care se dorește avizarea/autorizarea unui spațiu într-o clădire care nu deține autorizație de securitate la incendiu. În această situație spațiul trebuie tratat ca un compartiment de incendiu sau sa fie delimitat cu elemente de construcție similar unui compartiment de incendiu.
Aceste clarificări erau necesare mai ales după intrarea în vigoare a Ordinului 66/2020 de modificare a OMAI 129/2016 privind Normele metodologice de avizare/autorizare securitate la incendiu care menționează că în situația în care lucrările de modificare și/sau de schimbare a destinației vizează un spațiu dintr-o construcție, care nu are autorizație de securitate la incendiu, documentația de avizare/autorizare trebuie să trateze întregul spațiul, cu condiția ca acest spațiu să se constituie ca un compartiment de incendiu sau să fie delimitat prin elemente de construcție similară unui compartiment de incendiu.
Te putem sprijini aici la FIRE SAFETY EXPERTS sa obții aceasta autorizație, dar și multe altele: https://firesafetyexperts.ro/avizare-autorizare-isu/
Contacteaza-ne!