În iulie 2021, Guvernul schimba prin ordonanță unele dintre condițiile obținerii autorizației de securitate la incendiu. Cu toate acestea, modificările nu au fost până acum reflectate în adoptarea unor norme noi de punere în aplicare a procedurilor privind avizarea și autorizarea de securitate la incendiu.
OUG nr. 80/2021 a venit cu modificări de natură să simplifice procesului de avizare/autorizare privind securitatea la incendiu. Actul normativ stabileşte un nou termen-limită pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu de către clădirile care nu sunt conforme cerinţelor ISU, respectiv data de 31 decembrie 2022, doar dacă beneficiarii fac dovada alocării fondurilor necesare sau a încheierii contractelor pentru proiectarea şi executarea lucrărilor pentru conformarea construcţiei la cerinţa de securitate la incendiu.
Ministrul Afacerilor Interne a pus în dezbatere și proiectul de ordin pentru aprobarea Normelor metodologice privind avizarea și autorizarea de securitate la incendiu și protecție civilă, adică noile norme, cele care vor înlocui actualul Ordin MAI nr. 129/2016.
Dintre noutăți menționăm :
– Sunt exceptate de la obligaţia de obţinere a avizelor şi autorizaţiile de securitate la incendiu lucrările ce privesc îmbunăţătirea construcţiilor, cum ar fi lucrările de consolidare, intervenţiile la acoperişul clădirii (lucrări de înlocuire a învelitorii şi a suportului acesteia), lucrări de extindere sau schimbări de destinaţie ale unor încăperi deja existente, amenajarea grupurilor sanitare, a camerelor tehnice sau executarea de lucrări la acestea.
– De asemenea, OUG modifică Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor şi clarifică situaţiile în care este obligatorie obţinerea avizului de securitate la incendiu şi în care este necesară obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.
În cazul proiectelor-tip ale construcţiilor cu grad mare de repetabilitate, IGSU certifică îndeplinirea cerinței de securitate la incendiu prin emiterea unui acord, în condițiile stabilite de normele metodologice de avizare și autorizare privind securitatea la incendiu.
Obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu:
Va fi necesară pentru construcţiile şi amenajărilor noi şi a celor existente pentru care s-au executat lucrări de modificare şi/sau schimbare a destinaţiei. Obligaţia de solicitare a autorizaţiei revine beneficiarului investiţiei.
Autorizaţia de securitate la incendiu va rămâne valabilă în cazul construcţiilor la care se schimbă destinaţia, dacă noua destinaţie respectă toate prevederile reglementărilor tehnice de proiectare privind cerinţa de securitate la incendiu şi dacă lucrările nu necesită autorizaţie de construire. Mai exact, beneficiarii nu vor mai întocmi o nouă documentaţie tehnică de proiectare, fiind suficientă doar evaluarea acestei construcţii din prisma noii destinaţii.
FIRE SAFETY EXPERTS va urmări emiterea și aplicarea acestui act normativ de maximă importanță.