Domeniul de activitate pe care FIRE SAFETY EXPERTS îl are, duce invariabil la situații în care observăm efectele dramatice ale incendiilor asupra clădirilor și bunurilor. Acest lucru ne determină să căutăm soluții la diferite aspecte care pot fi îmbunătățite în procesul de protecție și siguranță la incendii.
Specialiștii FSE sunt în avangarda cercetării pentru a aduce un plus de siguranță celor care apelează la serviciile noastre. Astfel, Laurențiu RĂCARU, manager general FSE, a prezentat în cadrul susținerii dizertației de master în ingineria sistemelor de securitate la incendiu și securitate fizică în clădiri din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, rezultatele unei cercetări privind Modelarea numerica a dezvoltării incendiului într-un spațiu comercial. În cadrul acestui demers, Laurențiu a propus spre analiza avantajele echipării construcției cu trape de fum.
Din cauza factorilor variabili care se iau în calcul la producerea și propagarea unui incendiu este foarte clar ca nu pot exista doua incendii la fel. Totuși, se poate considera ca în evoluția unui incendiu într-o clădire intervin 5 faze: faza de aprindere a focarului inițial, faza de ardere lentă (incendiu local), faza de dezvoltare a incendiului, faza incendiului generalizat și faza de regresie.
Procesul de ardere este posibil numai dacă se întrunesc simultan, în timp și spațiu anumite condiții. Teoriile recente încearcă să integreze în modelul utilizate până acum un nou parametru – timpul, prin viteza de desfășurare a procesului, corelată cu debitul maxim de căldură degajat prin ardere (HRR – Heat Relase Rate).
HRR” – Heat Release Rate definește cantitatea de căldură degajată de reacțiile de ardere ale unui incendiu. Modelarea incendiului în clădiri nu este posibilă decât dacă se cunoaște cantitatea de căldură degajată.
Cercetarea a presupus două scenarii: Spațiu comercial tip hală, fără trape de desfumare și Spațiu comercial tip hală, prevăzut cu trape de desfumare.
Modelarea virtuală a incendiului în cele două scenarii s-a realizat programul SketchUp, iar apoi s-a important in programul PyroSim. Definirea parametrilor necesari simulării realizându-se tot in PyroSim.
Concluziile rezultate pentru scenariul cu trape de desfumare au fost:
• Temperatura gazelor de ardere este mai scăzută;
• Vizibilitatea este mai bună pentru o durata mai mare de timp de la declanșarea incendiului
• Controlul fumului prin ventilare reprezintă de fapt indirect controlul incendiului;
• Elimină posibilitatea formării condițiilor de blackdraft.
Aceste beneficii duc la reducerea impactului termic asupra structurii metalice, asigura mai mult timp pentru evacuarea utilizatorilor în condiții de siguranță și, desigur, pentru echipa de prima intervenție pentru stingerea incendiului.
Laurențiu RĂCARU concluzionează că un sistem de evacuare a fumului și gazelor fierbinți nu garantează limitarea propagării incendiului, acest lucru putând fi asigurat de o instalație automată de stingere cu sprinklere.
Măsurile pentru protecție la incendiu care se aleg şi se aplică unei clădiri sunt determinate de funcțiunea clădirii şi nu în ultimul rând de costul total cu securitatea la incendiu. Utilizarea metodelor moderne de simularea a incendiilor poate ajuta inginerul proiectant în alegerea soluțiilor optime în privința securității la incendiu.
FIRE SAFETY EXPERTS oferă expertiză completă de protecție și stingere a incendiilor. Soluțiile noastre sunt verificate, ne implicăm în cercetare pentru a fi cei mai buni. Pentru ca cei care ne aleg serviciile să fie protejați de cele mai bune sisteme și proceduri.