Pot spune că a fost un an plin de provocări, multe proiecte noi pe care am reușit să le finalizăm cu succes, dar și cu proiecte pe care urmează să le ducem la bun sfârșit în anul următor. Așa cum este bine știut, obținerea autorizațiilor de securitate la incendiu este un proces de durată care implică multe resurse. Acest lucru ne-a determinat să ne mărim echipa, dar și să o specializăm și mai mult – trei dintre membrii FSE au finalizat anul acesta studii masterale în domeniul securității la incendiu. Această creștere a resurselor umane va continua și în 2022.
2. Ce schimbari ai observat in piata serviciilor de consultanta din acest domeniu in ultima vreme?
Deși piata rămâne foarte fragmentata, am observat ca acest tip de servicii este abordat cu mai multa responsabilitate din partea beneficiarilor. Până la urmă, serviciile de calitate se remarca și cred că începe să se facă o filtrare a jucătorilor care oferă consultanta și care pot livra în termene rezonabile rezultate la standardele așteptate de beneficiari.
3. Stiu ca in primavara aceasta a aparut in consultare publica o modificare la HG 571/2016. Nu s-a mai auzit nimic. Ce se intampla?
Anul acesta nu a adus schimbari considerabile din punct de vedere legislativ. Propunerea de modificare pentru HG nr. 571/2016 privind categoriile de spatii care se supun autorizării privind securitatea la incendiu, nu a fost aprobata.
Totuși, pentru anul urmator sunt asteptate modificari importante:
4. Ati avut un an foarte plin și ați putut să vă faceți o idee. Din consultanța pe care FSE a acordat-o, ce greseli frecvente ați observat în activitatile de apărare împotriva incendiilor?
Pe segmentul de securitate la incendiu, pe partea de prevenire, sunt aspecte care pot părea minore la prima vedere însă care pot face difere ta între un eveniment minor și unul cu urmări grave: blocarea căilor de evacuare, omiterea verificarilor periodice a stingătoarelor, improvizații asupra instalațiilor electrice sau de încălzire.
Dacă vorbim pe partea de verificare de sisteme de stingere si desfumare, frecventa verificarilor este redusa la maxim, însă echipamentele utilizate aici pot fi întreținute în stare bună de funcționare numai cu verificări regulate realizate de către personal calificat, care să semnaleze eventuale probleme din timp.
În sfârșit, pe segmentul de autorizare la incendiu, ne-am lovit de multe situații în care s-a mers pe soluții alternative (mai ieftine) din considerente de cost; si aici rezultatul neimplementarii unor soluții viabile ar putea duce până la urmă la costuri greu de anticipat – materiale / umane.
5. In incheiere, ce perspective se contureaza pentru 2022 din punctul de vedere al specialistului in domeniul securității la incendiu.
Ne așteptăm ca modificările legislative să aducă pe de o parte cateva simplificări procedurale, însă lipsa specialiștilor în domeniu rămâne o provocare la toate nivelurile. Este un segment de piața în care pregătirea continua rămâne vitală și ne așteptăm să vedem în continuare o tendință de îmbunătățire a standardelor după care ne ghidam activitatea. Pe de altă parte, incertitudinea din mediul economic ar putea constitui o provocare, însă segmentul securității la incendiu ar trebui să rămână de importanță strategica pentru bună continuitate a oricărei afaceri. Aș vrea să muțumesc echipei FSE, pentru dăruirea și profesionalismul pe care l-au dovedit de atâtea ori și sunt sigur că împreună vom merge și mai sus.