La FIRE SAFETY EXPERTS suntem în permanență la zi cu ultimele noutăți din legislația românească aplicabilă domeniilor în care ne desfășurăm activitatea.
Acest lucru este vital pentru a putea oferi servicii corecte și la cele mai înalte standarde pentru clienții noștri.
Pe lângă acest lucru, considerăm că este firesc să împărtășim informații sau dezbatem diferite aspecte care nu vor face altceva decât să profesionalizeze și să crească calitatea serviciilor din acest sector.
La final de iunie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență nr. 80 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul managementului situațiilor de urgență și al apărării împotriva incendiilor.
Cele mai importante prevederi ale acestui act normativ se răsfrâng asupra Legii 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor.
Sunt aduse o serie de modificări și completări din care am selectat doar câteva reprezentative:
- Este redefinit conceptul de Autorizatie de securitate la incendiu, ca fiind: actul administrativ emis, in baza legii, de inspectoratul pentru situatii de urgenta judetean sau al municipiului Bucuresti, prin care se certifica, in urma verificarilor in teren si a documentelor privind realizarea masurilor de aparare impotriva incendiilor, indeplinirea cerintei fundamentale – securitate la incendiu – la constructii, instalatii tehnologice si alte amenajari; autorizatia de securitate la incendiu confera persoanelor fizice sau juridice, detinatoare ale constructiilor, instalatiilor si ale altor amenajari, dreptul de a le pune in functiune si de a le exploata din punctul de vedere al indeplinirii cerintei fundamentale securitate la incendiu;
- Apare noțiunea de scenariu de securitate la incendiu preliminar. Document, denumit în continuare scenariu preliminar, ce prezintă elementele tehnice esențiale necesare emiterii avizului de securitate la incendiu și stabilește principalele coordonate de proiectare și care, pentru emiterea autorizației de securitate la incendiu, se dezvoltă în scenariul de securitate la incendiu.
- Cu privire la Avizul de securitate la incendiu :
- Este obligatorie obtinerea Avizului, de catre persoana fizica ori juridica care finanteaza si realizeaza investitii, inainte de inceperea lucrarilor de executie la constructii si amenajari noi ori de modificare si/sau schimbare a destinatiei celor existente.
- Avizul se emite in vederea aprobarii indicatorilor tehnico-economici, in etapa studiu de fezabilitate sau documentatie de avizare a lucrarilor de interventii, pentru obiectivele de investitii care intra sub incidenta prevederilor Hotararii Guvernului nr. 907/2016, sau in vederea obtinerii autorizatiei de construire, pentru celelalte obiective de investitii.
- Pentru proiectele-tip ale constructiilor cu grad mare de repetabilitate, Inspectoratul General certifica indeplinirea cerintei securitate la incendiu prin emiterea unui acord.
Avizul se emite si pentru:
- a) modificari de compartimentare nestructurala, demontabila, realizata din materiale usoare;
- b) schimbarea de destinatie, numai in situatia in care pentru realizarea acesteia nu sunt necesare lucrari de construire/desfiintare pentru care legea prevede emiterea autorizatiei de construire/desfiintare cu incadrarea in prevederile documentatiilor de urbanism aprobate;
- c) lucrari de interventii in scopul implementarii masurilor necesare conform legislatiei prevenirii si stingerii incendiilor in vigoare, respectiv executarea instalatiilor specifice prevenirii si stingerii incendiilor, in vederea obtinerii autorizatiei de securitate la incendiu; lucrari de compartimentare provizorie nestructurala, precum si la schimbarea destinatiei constructiilor, atunci cand aceste lucrari se pot executa, potrivit legii, fara autorizatie de construire.
- Una dintre modificările cele mai importante ca impact este termenul limită pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu pentru construcțiile care funcționează în prezent fără ea. Pentru construcțiile și amenajările care au fost puse în funcțiune fără obținerea autorizației de securitate la incendiu și pentru care se face dovada alocării fondurilor necesare sau a încheierii de contracte pentru proiectarea și execuția lucrărilor pentru conformarea construcției la cerința securitate la incendiu, beneficiarii prevăzuți la art. 301 (2) au obligația obținerii respectivului act administrativ până la data de 31 decembrie 2022.
- De asemenea, cuantumul amenzilor crește substanțial. Amenda între 20.000 și 50.000 de lei pentru:
– Începerea lucrărilor de execuție la construcții și amenajări noi, de modificare a celor existente și/ sau schimbarea destinației acestora, fără obținerea avizului de securitate la incendiu;
– (nou) Punerea în funcțiune de către beneficiarul investiției a construcțiilor și amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare și/ sau schimbat destinația, precum și continuarea funcționării fără obținerea autorizației de securitate la incendiu;
– Nerespectarea cerințelor care au stat la baza emiterii avizului sau autorizației de securitate la incendiu ce impun pierderea valabilității acestora.