Incendiul reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la locul de muncă fiind un pericol nu numai pentru lucrători, ci și pentru publicul larg din apropiere.
Incendiul poate duce la răni grave sau chiar decese. Incendiile la locul de muncă pot provoca, de asemenea, daune materiale extinse.
Din aceste motive, este important să existe un plan eficient de evacuare la locul de muncă.
Echipa ta știe ce să facă în caz de incendiu? Unde să mergem? Cum se procedează? Pe cine sa contactezi?
Cel mai bun mod de a vă asigura este să aveți un plan de evacuare amănunțit și proactiv la locul de muncă.
Deși există elemente esențiale pentru orice plan de evacuare împotriva incendiilor, anumite componente ale planului dumneavoastră de evacuare împotriva incendiilor trebuie să fie personalizate potrivit fiecărui loc. De ce ? Pentru că nu există două locuri de muncă la fel!
Indiferent de dimensiunea, forma sau amploarea locului există pași esențiali de intervenție/ evacuare care trebuie respectați de fiecare echipă, organizație sau companie.
– Cunoașteți locația stingătoarelor de incendiu la locul de muncă.
– Fiecare lucrător trebuie să fie conștient în orice moment unde se află cel mai apropiat stingător.
– Aflați unde sunt cele mai apropiate ieșiri de urgență.
– Cunoașteți diferența dintre semnalele de alarmă pentru a recunoaște rapid situația.
– Cunoașterea tuturor acestor lucruri poate face diferența în salvarea de vieți și prevenirea daunelor inutile.
Planul de evacuare în caz de incendiu este obligatoriu conform legislației în vigoare pentru toate clădirile civile și industriale, și cuprinde elemente diferențiate în funcție de tipul și destinația construcției și de numărul persoanelor care se pot află simultan în aceeași locație.
Planurile de evacuare se întocmesc pe baza schiței nivelului sau a încăperii și se afișează pe fiecare nivel, pe căile de acces și în locurile vizibile, iar în încăperi pe partea interioară a ușilor, astfel încât să poată fi cunoscute de către toate persoanele.
Se vor stabili traseele pe care se face evacuarea persoanelor, pe cât posibil, urmărindu-se că aceasta să se facă pe alte cai decât cele destinate evacuării materialelor și să nu îngreuneze intervenția pompierilor la stingere. Traseele de evacuare prin uși, coridoare și case de scări sau scări exterioare se marchează cu culoare verde.
Pe planurile de evacuare se va indica locul mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor: stingătoare, hidranți interiori, butoane și alte sisteme de alarmare și alertare a incendiilor, posibilitățile de refugiu, încăperi speciale, terase, precum și interdicția de folosire a lifturilor în asemenea situații.
Planurile de evacuare a persoanelor și materialelor diferă în funcție de tipul și destinația construcției, dar și de numărul persoanelor care se pot afla simultan în aceasta. În baza ultimului criteriu trebuie întocmite următoarele planuri de evacuare: